Tå-opp fremgangsmåte

Tå-opp sokker grunnoppskrift enkel

Publisert i oppskriftsbloggen min som jeg håper og tror blir lettere å finne fram i en hovedbloggen Grynt fra Gyngestolen.

Dette er mer en beskrivelse av fremgangsmåte enn oppskrift. Den ble laget vår/sommer 2009 da alle snakket om Tå-opp sokker, og 52 par sokker 2009. Publisert tidligere i bloggen her men har kanskje kommet noen nye lesere, og strikking er jo så på mote, og ser at mange sliter med å strikke sokker.

Jeg starter med å legge opp alt fra 11 til 15 masker etter hvor bred sokken skal være i tåa.

Strikker en omgang vrangemasker, snur strikker en omgang rett. Sett et merke dette er begynnelsen på omgangene senere. Fortsett videre ved å plukke opp masker i enden, oppleggskanten og siste ende viser:

 

 

 

 

 Nå skal det være 4 pinner, men på to av dem er det bare en masker.På pinnene med en maske skal det legges ut en maske på hver side annen hver omgang.


Da vil tuppen se slik ut:. Du forsetter å legge ut til du har det maskeantallet som passer dine føtter, og eventuelle mønsterrapporter.
 På denne oppskriften har jeg valgt å lage noe jeg kaller enkel standard hel, jeg vet ikke hva den heter.
Jeg strikker til jeg kommer til begynnelsen på der det er naturlig at en hel skal komme på en sokk. Alle bein er forskjellige så mål på din egen fot eller en en sokk passer. På disse sokkene har jeg byttet farge slik at du ser lettere hvordan jeg gjør det.


Strikk fram og tilbake samtidig som du setter av 1 maske på hver side til ser at undersiden av helen er lang nok under foten, på mine sokker er det da som regel mellom 9-13 masker igjen på midtpinnen. på midt pinnen. Dette er avhengig av hvor mange masker du legger ut i tåpartiet.Når du har kommet så langt så strikker du motsatt. Dvs at du nå tar med en maske i hver side helt til du har fått alle over på midt pinnen igjen. Jeg plukker ofte opp en maske i ved siden av den som skal strikkes og strikker disse sammen som en maske. Da unngår man store hull.

Når dette er gjort er det bare å strikke sokken så lang du vil ha den, og med så lang vrangbord som du selv ønsker.

Jeg har brukt dette diagrammet på sokkene. Hvit rute=rett, og priker/rundinger=vrang. Undersiden er glattstrikk.Lykke til!
Deler av dette er tidligere publisert i et forum og en annen blogg jeg hadde.

Copyright © Trulte og F. Myrvold(aka Rainwolf). Alle rettigheter er reservert. Hele bloggen med sine undersider har copyright. Materialet må kun benyttes til eget bruk. Det må ikke kopieres, brukes til å produsere varer for videre salg eller benyttes i arkiv/forum/hjemmesider eller databaser av noe slag uten tillatelse fra oss. Men bruk link, og referer gjerne. Copyright © 2006-2013

Nisseoppskrift repostet her på denne oppskriftsbloggen også i 2012

En mer utskriftsvennlig oppskrift finner du på "Våre oppskrifter"

Her kommer oppskrifta på mine tova smånisser. De er enkle og raske og lage. Og man kan pynte de f.eksp med nålefilting på magen, sjerf . Ingen av mine nisser har skjegg. Men hvis man har lyst kan man jo sett på det. De kan strikkes både på rundpinne, eller fram og tilbake og syes sammen. Siden denne oppskriften/beskrivelsen ble lagt ut har vi laget mange forskjellige typer ut fra denne. Det er bare fantasien som setter grenser.

 

 

 

Alle mine nisser er forskjellige så dette blir bare en grunnoppskrift eller en skriftlig beskrivelse avframgangsmåte.. Og nissen under her er "naken", den er klar for etterarbeide.

 

dscn0417

 

Raske nisser

Dette er en grunnoppskrift på nisser som er raske å lage. Vi har laget de som nissegutter/jenter Men ingen ting i veien for å sette skjegg på de. Vi har laget de i mange størrelser men framgangsmåten er den samme. (oppskrifta er til privat bruke, det er ikke lov å omsette nisser laget etter denne oppskrifta på messer osv uten å opplyse om hvem som har laget oppskrifta og hvor den er hentet fra. Ved gjengivelse av oppskrifta på hjemmesider, og andre steder skal det også opplyses om det samme. . Copyright Trult H

 

Framgangsmåte:
Garn: Østlandsgarn eller annet garn som kan toves i samme tykkelse. (IKKE superwash) Pinne nummer nummer 6.

Jeg legger opp mellom 21-26 masker, avhengig av hvor tykk mage nissen skal ha. Men igen ting i vein for at du legger opp å lager enda større nisse. Men husk at dette antallet som du legger opp skal fordobles på omgang 3.

 

Strikk 2 omganger glattstrikk.

 

3. strikk 1 maske, plukk opp 1 maske. Fortsett ut pinnen. (du har nå mellom 42-52 masker)

Strikk 8 til 20 omg glattstrekk, avhengig av hvor stor nisse du vil ha, og hvor mye garn

du har.

Nå skal de felles til hals/hode. Tell hvor mange masker du har på pinnen. Når du har felt over 3 omganger

skal halsen ha 21-26 masker. (avhengig av hvor mange du startet med.)

1 fellingsomgang fell 8 masker jevnt fordelt.

2 fellingsomgang fell 8 masker jevnt fordelt.

3 omgang resten av maskene slik at du sitter igjen med samme antall masker som du startet med masker.

Bytt til anskitsfarge og strikk 1 omganger glatt strikk.

På 2 omgang på ansiktet skal det legges ut. Strikk 1 maske, plukk opp en maske.

 

Strikk 2-3 omganger glatt strikk. (avhengig av hvor stort du vil ha under nesa. Jeg bruker 2 omg fordi jeg ikke bruker skjegg på mine.)

 

Nesa

Nesa strikkes i en maske, hvis ujevnt masketall, eller mellom to masker ved likt masketall. Jeg har fellinger i iden, så nesa strikkes midt foran i fronten av nissen, ikke slik som på mange andre hvor man strikker nesa i midtmasken på arbeidet.

Nesa: strikk 9 masker i en maske, ved å ta vekselsvis forand og bak tråden. Strikk 3 omganger glattstrikk

over disse 9 maskene. Felle deretter på arbeidetsrettside slik: 1 maske av to sammen, dra den første masken over, tils 3 ganger

Du har nå tre masker på pinnen, fell også med 1 m løs av to sammen, dra den løse masken over.

Strikk videre ut omgangen. Strikk 2 omganger glatt strikk til. Her kan også ansiktet forlenges hvis det ønskes med

flere omganger.

Lua

Lua er strikket i rillestrikk også kanten. Jeg feller 1 maske på hver side av side maskene, dvs 4 masker mindre pr fellingsomgang.

Luene blir veldig forskjellig fra gang til gang, men som hovedregel feller jeg hver 4 omgang til det er ca 6-8 masker igjen,

da strikker jeg 8 omganger før jeg feller en maske i hver siden, osv til jeg har to masker igjen på pinnen. Da strikker jeg 2-4 omganger før jeg trekker tråden igjenom. Jeg har lang tråd, for med denne tråden syr jeg lua sammen i den ene siden. Jeg syr fra retten fordi det blir borti i tovinga.

Kanten på lua.:

I nederste rille på lua, plukker jeg opp masker og strikker 3 omg før jeg feller av. Grunn til dette er at da ser det ikke ut som lua vokser ut av hodet på nissen.

Da er det bare å stramme til tråder på innsiden, og se at det ikke er kjempehull. Hvis det er kjempehull nester jeg med litt ved hullene før toving.

Dusk: Lag den dusken du kan, eller bruk nissen uten dusk.

Toving: Vi tover på 40 grader vanlig kort vask med Milo, og med et putevar i maskina.

Etter arbeid. Strekk nissene godt, og sett de til tørk. Vi fyller med vatt, men også ris fungerer godt.

Øyer og filtplate blir limt på helt til slutt. Vi pynter nissene med skjerf og nålefilting. Hvis de skal ha hår syes det på med teppesting eller hekles inn før man fyller og monterer. Håret blir håndtovet, da vi syns det blir for sammenfilteret i maskina.

 

Tillegg oktober 2010:

 

 

Vi bruker ikke garn til hår eller skjegg lenger. Det blir laget av ull og med filtnål. Hender og ører blir ofte laget av leire på de siste figurene."Smoker" og andre har tova bein. Men de aller nyeste over har bein og andre ting av leire...

 

 

Design og formgiving: Trulte H og Frode M (aka Rainwolf) 2007

 

 

 

 

Her er bilde av noen "gamle" strikket etter samme grunnoppskrift. Bl.a en "janusnisse"

 

DSCN0404

 

poolnisse

 

 

DSCN0402

Liverpool og ManU nissen er en "janusnisse" fordi et par vi kjenner holder med hvert sitt lag, men de får bare en nisse til jul,. Og det løste vi på denne måten..

 

DSCN0388

Copyright © Trulte og F. Myrvold

Innlegget er redigert oktober 2010 med bl.a nye bilder.

Copyright Trulte og F. Myrvold (aka Rainwolf. Alle rettigheter er reservert. Hele bloggen med sine undersider og bilder har copyright. Materialet må kun benyttes til eget bruk. Det må ikke kopieres, brukes til å produsere varer for videre salg eller benyttes i arkiv/forum/hjemmesider eller databaser av noe slag uten tillatelse fra oss.  Men bruk link, og referer gjerne.Copyright © 2006-2007

Elglue repostet på denne oppskriftsbloggen

 

Elglue.

På alle luene er det brukt tretrådig ullgarn f.eks. Østlandsgarn/Mor Aase/Sportsgarn fra Gjesdal som har en strikkefasthet på 23 m på 10 cm på magebeltet. Jeg har brukt pinner nummer 6.

Liten tovet lue:

Legg opp 98 masker, strikk vrangbord over 6 omganger.

En omgang rett, øk en maske slik at du nå har 99 masker.

 

Følg diagram 1. Når diagrammet er ferdig så strikk en omgang rett, hvor du feller 3 masker. (strikk 31 masker, to sammen, 31 m, to sammen, 31 m, to sammen) Du har nå 96 masker på pinnen.)

Luen felles videre 8 masker ved å ta to masker sammen annenhver omgang jevnt fordelt.

 

Luene er tovet meget lett, og vil anbefale å bruke et ullprogram hvis maskinen din tover normalt hardt.

 

Stor tovet lue. Diagram 2.

Legg opp 132 masker, strikk vrangbord over 8 omganger. Se diagram 2. På diagrammet er også fellingene lagt inn.

 

Tovet på 40 grader kortprogram. Den måtte toves to ganger for å passe. Jeg har nå en maskin som tover veldig hardt, og tør ikke kjøre på 60 grader. Har gjort det med noen nisser, og de ble veldig små og nesten umulige å forme.

 

Vanlig strikket elglue.

Mor Aase pinner nummer 3. 22 masker er 10 cm i mønsterstrikk.

Legg opp 132 masker.

 

Til den har jeg brukt elgen på diagram 1, men vrangbord og fellinger er som på diagram 2. Forskjellen på elgen på diagram 1 og 2 er at snute og kropp 1 omgang høyre på diagram 2 enn på diagram 1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © Trulte og F. Myrvold

Det må ikke kopieres, brukes til å produsere varer for videre salg eller benyttes i arkiv/forum/hjemmesider eller databaser av noe slag uten tillatelse fra oss. Men bruk link, og referer gjerne. Copyright © 2006

Kyllingen Rudolf

kyllingen rudolf 2

Kyllingen

Jeg har strikket den i rillestrikk. Har laget den i to utgaver, en av garnet Artic, og en av Østlandsgarn/Safir/Sportsgarn.

Hvis man strikker den i glattstrikk så blir den lengre, og ikke så fin syntes jeg. Men dette er opp til hver enkelt.

Og husk dette er ikke en oppskrift som skal følges slavisk, det er en beskrivelse av hvordan jeg lager mine kyllinger. Hvordan kyllingen blir seende ut har veldig mye med hvordan din maskin tover. Så du får prøve deg fram. Kanskje du må strikke lenger kropp enn på mine, eller større vinger. Men test deg fram, og spør gjerne om tips eller hjelp hvis du trenger det, så skal jeg førsøke å hjelpe deg. Men send dem på mail: strikkesnakk, og jeg har gmail.

Vingene

1. Legg opp 6 masker fordelt på to pinner. Bruk en 3. pinne til å strikke med.

2. Strikk en omgang og merk midtmasken på hver pinne.

3. På denne pinnen skal du legge ut 1 maske på hver side av midtmasken på begge pinnene. Dvs at du har 5 masker på hver pinne.

4. Strikke en omgang.

Genta pinne 3 og 4 til du har 13 eller 15 masker på hver pinne avhengig av kyllingens størrelse.

Strikke en vinge til på samme måte. Legg de bort for å begynne på kroppen.

Kroppen

Kroppen på Kyllingen er strikket på samme måte som nissene fram til der hvor kyllingen skal deles for å sette inn vingene.

Legg opp minst 21 masker, avhengig av hvor tykk kylling du vil ha.

Strikk 1. omgang.

2. Ta løst av 1 maske, strikk 1, strikke 2 masker i neste maske, strikk 1, strikke 2 masker i neste maske ut pinnen.

3. Strikk en omgang.

4. Ta løst av 1 maske, strikk 2 masker, strikk 2 masker i neste maske, strikk 2 masker, strikk 2 masker i neste maske ut pinnen.

Nå strikker jeg ca 6, for deretter å legge ut på følgene måte. Ta første maske løst av, strikk 2 masker i 1 maske, strikk 3 masker, to masker i en maske osv ut pinnen.

Det er ikke alltid at maske antallet stemmer helt når du legger ut, men det gjør ingen ting, jeg tilpasser så godt jeg kan på siste utlegging.

Strikk 2 omganger, og sett merker, slik: 1 merke 1/4 av maskene, 1/2 maskene, 1/4.

Jeg strikker kyllinger og nisser fram og tilbake på rundpinne men har du strikket rundt på rundpinnen vil jeg anbefale å gå over til fram og tilbake nå når du skal ha felle inn vingene.

Strikk fram til siste maske før merke, Ta siste maske før merket og strikk sammen med første maske på vingen. Strikk til to makser før pinne nummer 2 på vingen, strikk disse to sammen, strikk sammen de to første maskene på pinne to på kyllingen og strikk fram til siste maske på pinne to, strikk den siste masken sammen med den først masken etter 1 merke. Strikk til 1 maske før neste mere, og gjør det på samme måte. Vingene strikkes inn fra forsiden av arbeidet.

Strikk en omgang over alle maskene.

På neste omgang så fortsetter du å felle en maske fra kroppen og en fra vingen sammen på begge sider av vingen, forsetter også og felle "yterkanten" på vingen med to sammen etter hverandre som på forje fellingspinne. Dvs at for hver fellingsomgang forsvinner det 4 masker fra vingene. Og 4 masker fra kroppen.

Jeg forsetter med disse fellingen til jeg har ca 17-19 masker igjen, da strikker jeg 3 pinner rett.

På neste så legger jeg ut slik, strikk 3 masker, legg ut 1, strikke 3 masker, legg ut en.

Strikker så 3 omganer, og begynner fellingen ved hvor mange masker jeg har på siste omganen før felling. Tar det maskeantallet jeg da og deler på 8. Dvs at jeg skal felle en maske 8 ganger jevnt fordelt. Strikk 2 omganger, fell en maske 8 ganger jevnt fordelt. Strikk 1 omgang fell en maske 8 ganger jevnt fordelt. Strikk en omgang, og for meg er dette som regel siste fellingsomgang, og da feller jeg så jeg sitter igjen med 8 masker. (hvis du ved denne fellingsomgangen har mer en 16 masker på pinnen når du skal starte den, bør du fordele det over to fellingsomganger. ) Trekk tråden igjenom maskene, og sy kyllingen godt igjen bak. Fest trådene godt. Har du akryllgarn som ikke farger, så stapp det i hode på han før toving. (Dette trekker jeg ut når han er ferdig tovet og putter inn en isoporkule under trøkkingen. Det kan også være lurt og feste vingene vingene forsiktig sammen med sytråd slik at de tover seg sammen og blir flate. Så tråden fjernes etter toving.)

Eggeskallet strikker jeg som en omvent lue men med tagger. Jeg legger opp 8 masker, og øker 8 masker annenhver omgang til jeg har en omkrets så er minst 2 masker større en kyllingen på det tykkeste. Strikker ca 6 -8 omganger før jeg lager taggene. Disse strikker jeg fram og tilbake på få masker og lager tagger. Viktig at Eggeskal og kylling strikkes på samme pinnetykkelse og toves sammen.)

Denne fyren her under, er den første vi laget den er strikket av Artic. Den i starten på innlegget er laget i år, og siden den under ble laget har jo Rainwolf blitt mye flinkere med nåla, så ansiktet er mer personlig nå enn da.

dscn0473kyllingieggc

Les mer i arkivet » Desember 2012 » November 2010 » April 2009

Trulte

51, Eidskog

Jeg er en nevrotisk middelaldrende dame, og en ordentlig surpomp. I tillegg er jeg ensporet, trangsynt, og en smule dyslektisk. Har blogget mer eller mindre uregelmessig siden sept 2001. Og på abcblogg siden 2006.Politisk er jeg er rød-og grønnstripete med noen smale lyseblå striper(ispedd noen få gule prikker) på tvers. Motstander av mørkeblått, brunt og svart...

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer

Våre sider

Linker

Bloggliste

Besøkene fra

Blogglisten
Bloggurat

Besøk

  • Totalt unike besøk:
  • Bøsøk denne mnd:
  • Besøk denne uke:
  • Besøk i dag:
  • Online:
  • Hitteller started 16/12 2008