Må ta et hvileskjær fra stikking

og "jobbe" litt i hagen. Det vil si at jeg sitter på en stol og klipper roser osv, og gubben flyr rundt som et piska skinn og  gjør resten.  Han har en stor pose med kumøkk under ene armen, og kosteskaft i den andre. Kumøkka skal jo puttes langt ned i et hull i jorda ved røtene på rosene har vi lært. Han luker og han vanner kumøkka. Det skal også gjøres. :-)

Her er et bilde av en av mine favoritt blomster, Den blomstrer tidlig, men hvis man klipper av visne blomster kan den blomstre med enkelte blomster hele sommeren. Den heter Løytnantshjerte i mitt hode Men den har sikkert andre navn også.

Ikke det beste bilde av denne flott blomsten, men kveldssola er sterk og jeg så egentlig ingen ting når jeg tok bilde.

På bilde ser dere en kampestein som de som bygde huset har plassert midt på plenen. Iflg dem selv var det litt av en jobb å få den på plass. Jeg tenker hvorfor i all verden har de plassert den der. Men det er ikke nok, de har plassert en tuja midt i bedet rundt steinen, og den har etter 12-13 år blitt kjempestor. Tujaen stjeler all næring og vann fra plantene. Vi har et ønske om å få opp beistet, men det er mye over 2 meter høyt, så det er litt av en jobb.

Ser ut som planen til gubben om å få flere humler i hagen har hjulpet. Vi leste i fjor eller forfjor at man skulle la en del "ugress" stå igjen i hagen for å få humlene tilbake. Særlig tistler og kløver var favoritter. Denne drastiske forandringen i hagearbeidet har ikke bare ført til mere humler men også flere markblomster.  I fjor var det nesten ikke humler og det ble lite epler og plommer. I år var det lite humler tidlig i vår, men nå er det humler som surrer rundt frukttrærne  våre. Han kommer til å la "ugresset" gro i deler av hagen i år også.

Bilde under er et sommerepletreet og tulipanene heter sorte tulipaner. Men de tulipanene er da virkelig ikke sorte men mørk lilla. :)

 Da var det tilbake til litt strikking mens man ser på "Det store symesterskapet" fra England på NRK. Det er et koselig program å strikke til :)

Ha en fin kveld.

12 kommentarer

annebe

27.05.2015 kl.20:08

Så fint det ser ut i hagen deres :))..slike tujaer og sånt ja..merkelig hvor fort de blir store..passer så bra når man planter dem...hehe...

Så det skulle være et sånt syprogram...men jeg hopper over i dag..får se om jeg får det med meg neste gang ..kos deg med strikking og tv du :))

fruensvilje

27.05.2015 kl.21:24

litt hagearbeid kan trenges ja om en ikke vil la det gro igjen da :) det er slik att fruktrær treng humla så litt humlevenlige blomster er lurt å ha ja :) men det finnes jo mange vakre så det går nok greit.

En stor stein kan være fint,men kanskje ikke midt på plenen,verre med tuhjaen,jeg har noen thuja jeg også ,men noen er små kulethuja og reste skal eg nok klippe og holde i passe str :)) ellers står dei ikke i veien for sola :)prøv å klipp thujaen deres,den kan holdes lav :)

Trulte H

27.05.2015 kl.22:12

annebe: Tusen takk. Ja tror ikke de tenkte på hvor mye vann en stor thuja drikker de små er jo så nusselige og passer kanskje godt i bed når de så små.

Trulte H

27.05.2015 kl.22:19

fruensvilje: Nei han passer på at det ikke gror igjen. Steinen er ikke det største problemet, men det er den tørste thujan i bedet. Hjelper ikke å klippe den ned noe, den er jo like tørst hehe. Thuja er noen ordentlig vannslukere, og har et ganske stort rotsystem har vi funnet ut etter å ha prøvd å spa opp beistet i bedet.

Vi har 6 store thujaer andre steder, og de er vel rundt 3-4 meter. 3 av dem har vi barbert langs stammen ca 1,80 opp på stammen for å få mer lys inn i spisestua. Vi har også plantet thuja i en hestesko form sammen med syrinen vår for å få en lun plass å sitte i hagen. Så thuja i alminnelighet er ikke noe problem her, men det beistet i blomsterbedet må vi gjøre noe med. Kanskje vi skal gjøre som i et dikt, prøve med dynamitt. :D

Fru Stussli

27.05.2015 kl.23:33

Tuja er noe herk!! Vi hadde to svære her i hagen da vi flyttet inn og da vi skulle bygge på hadde vi garvemaskin så benyttet vi anledningen til å få fjernet dem. Da hadde røttene vokst inn i betongtrappa til og med. Jorden på fremsiden på huset ble etterhvert mye bedre og nå kan det meste gro der, men da vi flyttet hit grodde det lite.

Løytnantshjerte er nydelig. Min favoritt må være ballblom :-)

Sonja

28.05.2015 kl.11:47

Lytnanshjerte er en blomst som vekker minner om hagen bestemor hadde den gangen hun orka jobbe med den. En koselig plante.

Jeg har en masse humler hos meg. De bor i låveveggen. Noe som sikkert ikke er så veldig bra for låven, men det virker som humlene trives i alle fall.

mimouna

28.05.2015 kl.13:50

Litt spesielt med kampestein og tuja midt på plenen, ja. Ikke det enkleste å fjerne heller.

Løyntnantshjerte er en gammel kjenning, slike har jeg ikke sett på mange år. Koselig å ha i hagen.

28.05.2015 kl.16:47

Kjekt med slikt hage arbeide. Er det knær og hofter som gjør at du ikkje kan gjøre så mye anna hagearbeide.? Eg har lyst på hage, men veit ikkje om eg har lyst. Vi hadde hage med mange flotte blomsterbedd i forrige århundre. Men det vart vanskelig å luke etter kvart. Når man ikkje kommer seg ned på bakken. Men vi får sjå etter kvart. Blir vel bare eit bitte lite krypinn vi får råd til .

Hærlig hage du har hvertfall. Deilig med humlesnurr. Kos deg masse i den i finveret ditt

Trulte H

28.05.2015 kl.19:29

Fru Stussli: Ja thuja er noe herk når den er feilplassert. Vi vurderer å bygge terrasse på andre siden av huset også, og da kommer vi til å fjerne de tre kjempene med barberte "legger".

Ballbom har jeg ikke sett siden jeg var barn, men har noen store ala dem som er stauder. De blir store, og blomstrer i juni.

Trulte H

28.05.2015 kl.19:31

Sonja: Ja det er en gammel staude, bestefar hadde den.

Humler i låveveggen er nok ikke sunt for veggen du verden så fint for hagen. :)

Trulte H

28.05.2015 kl.19:34

mimouna: Løyntnatntshjerte hadde vi i barndomshjemmet mitt, og gubben hadde det hos seg. Vi har jaktet på den i mange år, og for 4 år siden fikk vi tak i den hos et lokalt gartneri. Den var bitte liten, men vokser for hvert år. Nå i år ser jeg at flere nettbutikker har den, og de har også den som er hel hvit.

Kampesteinen får bli, men den thujan skal opp en eller annen gang Den dreper alt rundt seg ved å stjele all mat og drikke fra de andre plantene der.

Trulte H

28.05.2015 kl.19:36

Anonym: Tuen takk. Ja det er knær og ledd i det store og hele som ikke virker som de skal. Ingen ting som kan byttes ut for det er reumatisme.

Skriv en ny kommentar

Trulte H

Trulte H

54, Eidskog

Jeg er en nevrotisk grinete middelaldrende dame som heter Jorun men blir kalt Trulte. Jeg er en ordentlig surpomp i tillegg er jeg ensporet, trangsynt, og en smule dyslektisk. Har stort sett alltid et håndarbeide i fanget...Har blogget mer eller mindre uregelmessig siden sept 2001 under navnet: Grynt fra Gyngestolen. Nå har jeg byttet navn på bloggen til: HUSKESTUA samme som på Instagram. Det hender også at Frode M våger seg inn her for å si noe om Fotball eller vise fram det han lager...

bloglovin

Instagram
Bloggurat

Kategorier

Arkiv

Blogglisten