Dominant og ikke dominant (Strikketeknikk)

Har det noe å si om man har samme farge på samme sted hele tiden for slutt resultatet når det gjelder strikking? Jeg mener ja. Bildet under er noe jeg strikket for flere år siden, og ullstrikk hadde jeg ikke gjort så mye av på over 20 år.. Og jeg glemte min barnelærdom at det er viktig å holde styr på fingre og tråder når man strikker for å få et pent resultat.


Og her ser dere at både votteneog luen er veldig ujevnt strikket.  Og det er ikke maskene som er ujevne men det at jeg ikke holdt styr på to ulltråder, etter 20 år med mest bomullsstrikk slik som duker og gardiner. Det var veldig rart å strikke med ull og to tråder igjen.. :-)

Jeg fikk ganske fort inn det å strikke mønster igjen, og jeg har en tråd over pekefinger, og den andre kaster jeg.Men prinsippet er det samme for de som har begge tråder over pekefinger.

(har fått spørsmål av en på Strikkesida på FB om begge tråder over pekefinger og hvordan det da er...Og jeg testet, og fant ut tror jeg at det ikke bare er rekkefølgen av trådene som har noe å si, men også om du tar tråden over eller under den nærmest strikketøyet...Dette skal jeg teste ut, legger ut resultatet i innlegget her når jeg har sett mer på det. Men det kan ta litt tid, for har ingen ufoer som jeg kan teste, så må legge opp og strikk litt)

Da har jeg teste litt med det å strikke med to tråder over pekefinger, og det viste seg at det ikke bare var rekkefølgen av fargene som hadde noe å si. Det var også om du tar tråden over eller under den som ligger innerst ved strikketøyet. Gjør oppmerksom på at jeg ikke strikker på denne måten,  men testet det ut og kom til følgene result:

1. Bunnfargen innerst mot strikketøyet, mønsterfargen ytterst, da vil bunnfargen bli dominant hvis du tar henter mønsterfargen over bunnfargen. 

2. Bunnfargen innerst mot strikketøyet, mønsterfargen ytterst, da vil mønsterfargen bli dominant hvis du henter mønsterfargen under bunnfargen.

Og vise versa med mønsterfargen innerst mot strikketøyet.

(4. Mønsterfargen innerst mot strikketøyet, bunnfargen ytterst, da vil mønsterfargen bli dominant hvis du tar henter  bunnfargen over mønsterfargen. 

 5. Mønsterfaren innerst mot strikketøyet, bunnfargen ytterst, da vil bunnfargen bli dominant hvis du henter bunnfargen under mønsterfargen.)

Så for de som strikker med to farger over pekefinger er det ikke bare rekkefølgen av fargene på pekefinger som har noe å si for hva som blir dominant og ikke, også hvordan du "fisker" opp tråden.

Du kan veldig lett se på baksiden hvis du blander trådene. På bildet under ser dere ganske høyt oppe at det er på vrangen at det er to hvite "striper", og det er der jeg har skiftet dominant farge.

Her er det tre forskjellig strikkemåter utenom vrangborden på denne prøven..
 

Ha ALLTID samme farge på samme sted eller finger. Da blir strikkingen jevn, og du kan bestemme hvilken som blir dominant. Du ser dette også veldig fort på baksiden om du tar feil.

Hos oss som kaster en tråd, er det den over pekefinger som er dominant. Dvs at den blir liggene oppå den ikke dominante fargen i strikkigne, og derfor strikker jeg alltid lus med lusefargen over pekefinger, fordi lusa da blir liggene oppe på bunnfargen....Syns ofte hvis jeg kaster med lusefargen at den forsvinner ned i bunnfargen.

Denne ullkurven strikket jeg for lenge siden, og  testet ut med dominant og ikke dominat farge. Og her er vranga og retta før toving.  Hvis du i strikkingen plutselig ser på baksiden at rekkefølgen av tråden forandrer seg underveis så har du nok byttet om på trådene.  Ikke bestandig så lett å se de på retta mens man strikker. På baksiden derimot sees det lett.

Jeg tenker alltid på hvoran jeg vil at mønsteret skal se ut på forsiden, og hvilken som skal være dominant og ikke dominant før jeg begynner å strikke. Og bytter ikke underveis. Som oftest så ender jeg opp med å ha mønsterfargen dominant (over pekefinger) og kaste bunnfargen. Under kommer et eksempel på sokker som er strikket med samme garn, bare byttet om på hvilken fingerfargene. Og på striper er det enorm forskjell.


På Selbutunikaen har jeg bevist byttet om på hvilken farge som er dominant og ikke dominant på de to rosebårdene. Den nederst har mønsterfargen dominant, og den øverste har bunnfargen dominant. Jeg syns det er en morsom efekt og bruker den av og til i strikkingen.

Bedre bilde av ferdig tunika og mer om den finner du her  Og oppskrift kommer.Når du strikker frem og tilbake så er det viktig å huske på å bytte "finger". Jeg har skrevet litt om dette her.

 

Hvis du henter opp trådene for hver gang får du ingen slik efekt, for da blir det ingen dominant farge. Problemet er at tråden da tvinner seg, og man må tvinne opp. Og ut fra min testing så MÅ tråden tvinne seg for at ingen masker skal bli dominant. Teknikken er veldig lik tvedebåndstrikking. Jeg bruker ofte den teknikken på ting som skal toves...for der ønsker jeg ofte at begge fargene skal være like dominerende. Under ser du hvordan noen ting jeg har laget blir seene ut etter toving ved at begge farger er like dominante. Brukt det også på Leedsvottene for syns det ble penest.
Da håper jeg at jeg har holdt tunga rett i munnen, og fått det riktig ned på papiret. Er det noe du lurer på så svarer jeg her i bloggen eller i en av de to gruppene jeg er mest aktiv i på FB Strikkestida og Galskap og Glede. 

Og for dere som finner dette nyttig så del gjerne linken til andre strikkegrupper på FB eller i bloggen din. :-) Er koselig om noen har nytte av det jeg har skrevet her.

 -

Stikkord:

15 kommentarer

Grete

19.01.2013 kl.13:35

Jeg er ingen strikke !! bare å innrømme med en gang, men jeg ser tydelig på tunikaen hva du mener. sist jeg strikket mønster, lue, så ble det bare "rot" på baksida, men den har jeg foret med jersey så det er det jo ingen som ser hihi Nei jeg får nok holde meg til sømmen min jeg :)

Jeg har forøvrig brodert mye i min barndom/ungdom og der gjaldt regelen "det skal se like pent ut på baksida som på framsida" !

Trulte H

19.01.2013 kl.13:39

Sirdalsrypa: Ja det er smart å fore luer uansett syns jeg...For ikke alle som tåler ull rett på hode...
Og jeg har også brodert mye i ungdommen, og også som gammel "kjerring" og lærte det samme som deg...Og for meg er det viktig at baksiden på strikkingen er pen også. :-)

Grete

19.01.2013 kl.13:52

ja det er mange som har veldig elektrisk hår, som jeg :)) og da er ikke ufora ulluser det beste hehe

glemte å si at jeg likte godt både vottene og luene du har laget da :)

Hekleri og Ra

19.01.2013 kl.14:52

Jeg fant faktisk ut dette da jeg strikket noen mønstrete sokker med stripe mønster på hele foten. Så veldig godt forskjellen på hvem garn som var hoved eller ikke.

Mye flott du har laget :-)

Fru Stussli

19.01.2013 kl.15:12

Fy flate du er flink!!

Jeg blir så imponert når jeg ser alt du har laget og laget mønster til selv.

Er bare å ta av seg hatten for :-)

Ha en strålende lørdag!

Trulte H

19.01.2013 kl.15:16

Hekleri og Ra: Tusen takk. Ja man ser det fort når man strikker noe med striper i...Jeg lærte det som barn tror jeg...Men hadde glemt det...Det er vel som regel ved striper at man ser det lettest. Men jeg bruker det som en effekt i andre ting også...:-) Syns det er viktig å bringe slike tradisjoner videre derfor jeg skriver om det i bloggen....For det er ikke alltid man finner slike ting ved å lese på engelske sider, og alle kan ikke engelsk heller.

Trulte H

19.01.2013 kl.15:16

Sirdalsrypa: Tusen takk...Den ulvelua er lua til gubben, han er Wolves fans...Det er logoen til det laget som er på lua.

Trulte H

19.01.2013 kl.15:23

Bente og Lars O: Tusen takk. Spruta ut i latter for jeg leste feil, syns du sa at du tok av katten...:-)
Jeg syns det er moro å lage mønster selv, og så er det en annen grunn også og det er dysleksien min...Den gjør det vanskelig å strikke etter mange oppskrifter...Diagrammer derimot er det lett å strikke etter. :-)

Katrine

19.01.2013 kl.20:59

Mye fin strikk her

Marianne

19.01.2013 kl.21:26

Da har jeg lært noe nytt! Tusen takk for at du skrev om det. :-)

Trulte H

19.01.2013 kl.22:11

Katrine: Tusen takk. Er jo strikket igjenom flere år da.

Trulte H

19.01.2013 kl.22:14

Marianne: Bare koselig at det jeg skriver om kan være til nytte for andre. :-) Tittet i bloggen din også og du hadde så fine bilder. Helt nydelig var dem. :-)

Desirée

26.01.2013 kl.19:36

Ja er faktisk enig i en del av dette, men ikke helt alt. Jeg bruker som regel mønsterfarven til venstre, og da blir den jo dominant. Stort sett har jeg den farven som har lengste drag og som jeg må tvinne opp underveis til venstre for da er det lettest å tvinne, men i blant bytter jeg når hovedfarven har perioder med lange drag, og jeg kan ikke si at jeg merker noe til det. Men stort sett er jeg ganske konsekvent med hvor farvetrådene er. I tillegg så strikker jeg over tråden før jeg tvinner og under tråden på resten av maskene, håper du skjønner, og dette bruker heller ikke å vises. Er liksom strikking over og under tråden som er tvinn for meg, og funker veldig bra og bruker ikke ses.

Vi diskuterte jo kast og ikke kast, men jeg vil nok aldri bli en kaster, da jeg ikke trenger stikke ut fingre her og der for å kaste rundt, jeg holder fingrene helt likt hele tiden og strikking glir avgårde uten sprell :)

God helg!

Trulte H

26.01.2013 kl.20:10

Desirée: Bra at man er forskjellig...Jeg vet at jeg strikker rart...og litt overdrevet på bildene..men og leer nesten ikke på hendene når jeg strikker...holder den ene venstre pinne nesten loddrett og den andre vannrett bl.a Og tvinnenene går som en lek med kast også...

Trulte H

26.01.2013 kl.20:11

Glemte det at min test av to farger over en finger viste at hos meg så vil det ikke bare være avhengig av hvor trådene er plassert, men også hvordan du henter opp masken...

Skriv en ny kommentar

Trulte H

Trulte H

54, Eidskog

Jeg er en nevrotisk grinete middelaldrende dame som heter Jorun men blir kalt Trulte. Jeg er en ordentlig surpomp i tillegg er jeg ensporet, trangsynt, og en smule dyslektisk. Har stort sett alltid et håndarbeide i fanget...Har blogget mer eller mindre uregelmessig siden sept 2001 under navnet: Grynt fra Gyngestolen. Nå har jeg byttet navn på bloggen til: HUSKESTUA samme som på Instagram. Det hender også at Frode M våger seg inn her for å si noe om Fotball eller vise fram det han lager...

bloglovin

Instagram
Bloggurat

Kategorier

Arkiv

Blogglisten