Toving i maskin - slik vi gjør det. Tovetips.

Toving er ingen eksakt vitenskap og mye er skrevet om toving i bøker og på nett. Jeg vil skrive hvordan vi gjør det for å få det resultatet vi vil ha. Vi liker at slikt som luer osv er myke, lodne og jevnt tovet. Vesker og slike ting kan være noe mer tovet, og nesten som filt. Jeg tover stort sett garn fra billigkjedene pga at vi lager mye, og lomboka mi liker billig garn. Og mine er faringer om toving skriver seg derfor fra disse garntypene. Den boka jeg har lært mest av er boka "Krymp" av Birte Aartun.

Garn:
1. Alt garn som er 100% ull og skal håndvaskes skal kunne toves,  Super Wash garn kan ikke toves. Det er behandlet på forhånd slik at det tåler maskinvask. (Ull er definert som hår av sau, geit, alpakka, kanin i ordbøker. )
2. Fargen på garnet kan spille inn. Hel hvit er av og til umulig å tove pga at det er behandlet med blemiddel for å få det hvit. Og for å være sikker på at det hvite garnet du bruker skal tove så bruk off-white. Lyse farger tover ofte dårligere enn mørke. Svart garn har noen dårlig erfaring med, men det har ikke jeg. Jeg har tovet mye av svart og det tover vedlig godt. Hvis det svarte garnet ikke tover kommer det iflg noe jeg har lest av at garnet er feilfarvet i utgangspunktet, og fabrikken dypper dette i svartbad for å få solgt garnet. Hvor sant dette er vet jeg ikke. Men med svart garn og annet garn man lurer om tover kan man jo ta tovetesten. Man tar bare noen garntråder i hånda og fukter med vann og grønnsåpe og gnukker og gnir, og da ser man jo om det former seg og hekter seg i hverandre til en ball. Og blir det en ball eller en sammenhektet klump så tover garnet. En farge som jeg oppdaget for kort tid siden er lyse grå i Iglo garn. Iglo garn har jeg strikket mye med, og det tover mye med unntak av den lyse grå.
3. Farge som slipper kan også forkomme og rød er den som oftest slipper litt farge. Den største synderen jeg har funnet er rødt Topp garn fra Sandnes, det slipper enorme mengder rødfarge. Og jeg vil ikke anbefale å bruke det sammen med lyse farger.
4. Garnets tvinnig og tykkelse spiller inn. Iglo fra Europis tover mer en det tynne og hardt tvinna sportsgarnet. Man må bare prøve seg fram til hvilet garn man liker å strikke av, og hva som blir tovet slik du vil ha det.

Pinner:
1. Hvor tykke pinner du har, og hvor løst du strikker har også innvirkning på toveresultat. Des tykkere pinner du bruker des mer tover det. Og til løsere tingen som skal toves er til mer tover den. Jeg fortrekker forholdsvis tynne pinner fordi vi ikke vil ha ting så veldig hardt tovet. Nå står det jo ikke hvilke størrelse man skal bruke til garnet ved toving på vaskeseddelen, bare til strikking. Men jeg strikker alt garn som ska bli ting som skal toves på pinner mellom 5 og 7. Også tykt Iglo garn/gjesdal natur no 1.

Mønsterstrikk
1. Når jeg strikker så legger jeg opp med to nøster, strikker vrangborden slik. 1 maske fra nøste A, og 1 maske fra nøste B osv hele vrangborden opp.

2. Selve mønsteret strikkes på en måte som lingner litt på tvedbåndstrikk, dvs at jeg henter opp den tråden jeg skal bruke fra baksiden når jeg trenger den. Bruk av kast eller to tråder på en finger, funker ikke for meg på slik strikk. Da blir mønsteret ujevnt i tovingen, dette skyldes både stramming av tråd, og at en farge blir dominant når man kaster eller har to tråder på en finger. Jeg passer på at alle trådene ligger samme vei og samme rekkefølge bak.

Dette er et bilde av innersiden av Gunnarslue, som er strikket på denne måten før toving. Håper at dere ved hjelp av bildet kan se hvordan trådene ligger.
dscn0383

Og her luen ferdig strikket på rettsiden. Men ikke tovet..
dscn0381residentsluestrikket

Og her er den ferdig tovet.
dscn0385

Vaskemaskin:
1. Det er mange ting som spiller inn når plagget/tingen er lagt inn i maskinen. Og det virker som det er forskjell fra maskin til maskin hvordan den behandler tøyet. Derfor er det viktig å lage en enkel ting som skal toves for å lære DIN maskin å kjenne. Men noen tips har jeg.
2. Tempratur: Jeg får best resultat hvis jeg tover på 40 grader, kortporgram med full sentrifugering. Jeg legger ved et putetrekk i standard størrelse, og en vaskeposte 1x1 m av "nylon".  Noe må man stort sett alltid ha sammen med tovingen for at det som skal toves har noe å "slå" i mot. Og den nylonposen gir en fin struktur på tingen som blir tovet. Men man kan godt tove på 30/40/50 og 60 grader fullprogram eller kort også. Men her må man prøve hva som blir penest i din maskin.
3. Vaskemidler/Tøymykner: Det aller beste er flytene ren grønnsåpe, men jeg vil ikke anbefale det fordi det flere steder er skrevet at det er skadelig for maskina. Jeg bruker vanlig vaskemidler, aller helst Milo. Grunnen til Milo som tover litt mindre enn andre vaskemidler, er at vanlige vaskemidler kan skade ulla hvis det blir liggende igjen rester av vaskemiddel på ulla. Så hvis man bruker vanlige vaskemidler er det viktig at maskina skylder godt. Godt med skyllemiddel er for oss et must, og et tips som jeg har tatt fra boka "Krymp". Det gjør arbeidet mykt og godt, og det blir lettere å forme etter maskinbehandlingen.
4. Hva man skal ha i maskina for at det skal bli bra toving, varierer sikkert fra maskin til maskin. Noen sier at de tover sammen med vanlig klesvask, og noen sverger til olabukser. I boka "Krymp" anbefaler de håndklær som ikke loer. Jeg har prøvd alle disse forskjellige variantene. Og resultatet for de to første var katastrofal. Tingen ble som små baller, og masse små klumper. Jeg personlig vil si at det ble ødelagt. 1. håndklær som ikke loer funka bra, men det var det å finne håndklær som ikke loer da....Så jeg har gått over til å bruke putevar. Og som standard bruker vi 1 putevar og en vaskepose i nylon. (ikke legg tingene i posen da blir det ikke pent fordi det ofte limer seg sammen i kantene). Hvis jeg vil ha filt eller slik at ikke rillestrikken ikke syntes, så bruker jeg et dynetrekk, eller to/tre putevar. Husk også at har du mange ting som skal toves trenger du mindre vedleggsvekt, fordi tingene kan slå på hverandre. (jeg tover aldri mye samtidig for man kan ALDRI garantere resultatet under toving, men man kan prøve å gjøre så at det blir best mulig resultat)

Her er et bilde av tøfler. De er hakket på samme måte og med samme hakkefasthet, de brun/gule er i utgangspunktet litt STØRRE en de blå/grønne, og tovet på samme måte med unntak av de brun/gule som ble tovet sammen med litt klesvask. To T-skjorter, to pyjamas og noen sokker. (har desverre ikke bilde av de ødelagte tingene som er tovet sammen med olabukse. De ble kastet for flere mnd siden. Men disse tøflene skal jeg ta vare på.)
dscn0469mislykkettovingc

5. Vaskepose. Jeg bruker ikke vaskposen til å ha ting i med unntak av dusker og andre bitte små ting i. Min erfaring er at litt større ting ofte blir "limt" sammen i kanten, slik at det blir stygge bretter som er vanskelige å få opp når man legger tingen i slike poser. Men når man ikke bruker slike poser må man huske å rense lofilteret ofte. Jeg bruker posen som vedlegg og slikt som dusker og andre bitte små deler i posen.

6. Etterarbeide.
Vi tar ut tingene med engang. Og strekker, og drar det i fasong. Er det ikke nok krympt, så kjører vi det på ullvaskeprogrammet. Eller man kan dyppe det vekselvis i varmt og kaldt vann manuelt slik at det krymper. Er det ikke nok filtret/tovet så kjører vi det en gang til i maskina, men er det nok krympt så gir gubben det en omgang på badet for å få det mer loddent. Og hvis det er plagg så tar vi det på oss, og går med det en times tid mens vi strekker og drar i det. Etter en time setter vi det til tørk, men drar og strekker i det under hele tørkeprossensen.

Toving i maskin er gøy, prøv deg fram, bare på den måten lærer du din maskin og får det resultet du ønsker. Garantier for vellykket resultat kan ikke gis. Lykke til!

(dette er skrevet i "hurten og styrten" og kan inneholde skrivefeil. Alt som står her også bli  lagt inn på www.trulte.com når jeg blir ferdig med nye hjemmesider som skal bli lettere for meg å oppdatere. Bloggen vil jeg fortsatt bruke som skrytevegg og til andre ting, men oppskrifter og "bruksanvisninger" vil bli liggende begge steder)

Copyright Rainwolf og Trulte. Alle rettigheter er reservert. Hele bloggen med sine undersider har copyright. Materialet må kun benyttes til eget bruk. Det må ikke kopieres og legges ut på andre nettsteder. Bruk link.  Det må ikke selges, brukes til å produsere varer for videre salg eller benyttes i arkiv eller databaser av noe slag uten tillatelse fra oss. Dog kan det linkes, og refereres til.
Stikkord:

5 kommentarer

syglad

14.01.2008 kl.12:00

Har startet på ny lue, håper gubben blir fornøyd denne gangen. Kikk i bloggen min, jeg har en Award til deg:-)

Hege

03.01.2009 kl.19:05

Jeg skal prøve noen av tipsene dine. Tovet en tøffel sammen med en olabukse. Tøffelen hadde to farger, hvit og rød. Det hvite tovet seg ganske bra mens det røde ble katastofalt dårlig. Brukte Heilo garn...

aud47

06.01.2009 kl.22:58

Hei på dere ...her var det kjempemye fint og se..... gørrfine nisser...... jeg har også strikket mange i år og tovet ,driver også mye med nålefilting laget nisser der og... har ikke fått lagt ut så mye ,men det kommer.tusen takk for titten og jeg håper og stikke innom på ny inspirasjonsrunde...

agiii

19.03.2009 kl.21:51

jeg skal lagge sitte underlagg men jeg er red for at det går feil under tovinga

Lene S

16.12.2012 kl.22:20

Tusen takk for gode tips til toving! Hadde strikka en vest som ble alt for stor, av noe garn jeg hadde fått, som visstnok skulle være alpakka, men putta inni et kjøkkenhåndkle (i mangel av putevar) og en vaskepose og jammen meg ble det et flott resultat!!!

Skriv en ny kommentar

Trulte H

Trulte H

54, Eidskog

Jeg er en nevrotisk grinete middelaldrende dame som heter Jorun men blir kalt Trulte. Jeg er en ordentlig surpomp i tillegg er jeg ensporet, trangsynt, og en smule dyslektisk. Har stort sett alltid et håndarbeide i fanget...Har blogget mer eller mindre uregelmessig siden sept 2001 under navnet: Grynt fra Gyngestolen. Nå har jeg byttet navn på bloggen til: HUSKESTUA samme som på Instagram. Det hender også at Frode M våger seg inn her for å si noe om Fotball eller vise fram det han lager...

bloglovin

Instagram
Bloggurat

Kategorier

Arkiv

Blogglisten