Obs elglue oppskrift


1. Når jeg strikker så legger jeg opp med to nøster, strikker vrangborden slik. 1 maske fra nøste A, og 1 maske fra nøste B osv hele vrangborden opp.

2. Selve mønsteret strikkes på en måte som lingner litt på tvedbåndstrikk, dvs at jeg henter opp den tråden jeg skal bruke fra baksiden når jeg trenger den. Bruk av kast eller to tråder på en finger, funker ikke for meg på slik strikk. Da blir mønsteret ujevnt i tovingen, dette skyldes både stramming av tråd, og at en farge blir dominant når man kaster eller har to tråder på en finger. Jeg passer på at alle trådene ligger samme vei og samme rekkefølge bak.

Dette er et bilde av gunnarslue, som har strikket på samme måte, og tovet. Håper dere ser litt hvordan trådene ligger.

dscn0383

2. Elglua er rund i toppen, og det er fordi samboer ikke liker høye luer...Men ved å lage fellingen lenger, vil lua bli lenger. Man kan fell 8 ganger på 2 omgang etter mønsteret er ferdig, og fortsett med felling på samme måte 2. hver eller 3 hver omgang. Lua vil bli veldig spiss og lang med hver 3. omgang. Men dette er jo smak og behag. Eller titt på de lue oppskriftene du har og som har en topp du liker, og fell på den måten. Ingen problem med det at man bruker en lueoppskrift som man liker og som man vet funker, og setter inn diagrammet i den. Diagrammet er delig med 33. Jeg lar alle luer jeg tover ha et hull på toppen under toving, dette for å unngå å få "tupp". Drar til etter toving.

3. Nå det er mønster på lua, så drar jeg med meg tråden rundt og rundt også der det ikke er mønster. Dette også for å få lua like tykk. Men viktig å tvinne ofte, og husk å ikke stramme. Og prøv å unngå å ha to tvinninger over hverandre.

3. Toving. Og det er der jeg tror det kan bli trøblete. Fordi vi tover våre ting veldig forsiktig. Vi tover et og et plagg på 40 grader kortprogram med full sentrifugering, med vaskepulver og masse tøymykner, og av annet så har vi med vaskposen og putevaret. Vi legger IKKE det som skal toves i vaskeposen, men bruker den og putevaret for å få den strukturen vi vil ha på det vi lager. Jeg har prøvd å tove sammen med klær og olabukser men det blir helt mislykket. Skal legge ut snabeltøfflene til gubben senere så får dere se. Er det forsatt for stort så kjører vi det av og til en gang med putevar og posen. Og av og til bare med posen. Da vi det bli både mer tovet og krympt. Skal det bare krympes litt mer så kjører vi det på ullvask, og uten noe annet med enn milo og masse skyllemiddel.  Men man kan også enkelt krympe plagene for hånd ved å ha de vekselvis i varmt og kaldt vann. Da blir det minimal toveefekt på det som skal krympes.

4. Etterarbeide. Når lua kommer ut av maskina, så strekker vi den godt, og setter den på hode, for at den skal få riktig fasong. Vi har prøvd mye forskjellig, men det beste er hode til gubben. Han går med lua i en times tid, og strekker og drar mens han har den på hode. Han tar den også på seg flere ganger under tørkeprossenssen.

Stikkord:

Én kommentar

Mariel

18.11.2008 kl.09:36

Ønsker meg oppskrifta på denne lua, har lett og lett på bloggen din...

Skriv en ny kommentar

Trulte H

Trulte H

54, Eidskog

Jeg er en nevrotisk grinete middelaldrende dame som heter Jorun men blir kalt Trulte. Jeg er en ordentlig surpomp i tillegg er jeg ensporet, trangsynt, og en smule dyslektisk. Har stort sett alltid et håndarbeide i fanget...Har blogget mer eller mindre uregelmessig siden sept 2001 under navnet: Grynt fra Gyngestolen. Nå har jeg byttet navn på bloggen til: HUSKESTUA samme som på Instagram. Det hender også at Frode M våger seg inn her for å si noe om Fotball eller vise fram det han lager...

bloglovin

Instagram
Bloggurat

Kategorier

Arkiv

Blogglisten