Tova Elglue oppskrift/diagram

Ny forbedret oppskrift er lagt ut. Følg linker fra dette innlegget.


Da er diagrammet til elgluen ferdig. Vi har strikket tre sykk, og de er alle litt forskjellige. Men det mønsteret vi ente opp med er mest lik denne.  OBS den er veldig liten i størrelsen. Driver å lager en ny stor voksen variant nå.

DSCN0462elgluehvitc

Luene er strikket i Østlandsgarn/sportsgarn. Det ene fra Nille og det andre fra Europris. Og hadde glemt pinnenummer. Iflg måleplaten er den 6 mm pinne. Men har strikket løst. Strikker man fast kan man nok gå opp en pinnestørrelse. Men til tynnere pinner man har til kryper lua.  Hvor stor lua blir avhenger av tovingen. Min hvite var 68 cm bred, 30 høy før toving. Etter første toving var den 61 cm bred og 25,5 høy. Etter andre toving var den 52 cm bred, og 20 høy. Den passer til samboer, men han har ganske smalt hode. Vi strikket nest samme størrelse, men tovet der 1 gang og da med et putevar, og så vasket vi den på ullvask 40 grader etterpå. Den er var i utgangspuntet 68 cm bred, 28 høy. Den ble etter toving og vask 57 cm bred, høyden er 23. Og vil nok passe til flere enn den hvite. Vil anbefale å tove på 30 grader ullprogram først, hvis du ikke kjenner maskina godt og vet eksakt hvordan det blir. Ha IKKE for mye sammen med det du tover da kan det fort bli veldig hardt. Og et tips som jeg leste i boka Krymp er å ha masse skyllemiddel i, for da blir luene myke og gode. Grønnsåpe anbefales ikke i maskina pga faren for at maskina skal bli ødelagt. Bruk milo eller annet vaskepulver.  Lua på 99 masker er liten, den er bare 52 cm rundt hode ferdig¨sterket og lett  tova.  Vi hadde en maskin da som tova veldig lett.....pr nå des 2008 har vi en annen maskin og den tover mye hardere, så derfor driver jeg å strikker en ny lue for å sjekke hvordan den blir som hardt tovet.

Oppskriften er enkel, og kan sikkert også brukes på luer som ikke er tovet.

Legg opp 98 masker, strikk 8-12 omganger vrangbord. Denne strikkes med to tråder, lua må være like tykk hele veien for best resultat etter toving. (jeg drar også med meg fargetråden etter mønsteret er ferdig og snurrer ca hver 4 maske av samme grunn.) Legg ut 1 maske. 99 på pinnen. En omgang etter mønster, så rundfelling hvor jeg starter med 8 masker mellom fellingene. En omgang uten felling osv. 7 masker mellom fellingen på neste osv.

Når du begynner på mønsteret er det viktig syns jeg at man ikke strammer tådene, og at man hele tiden snurrer trådene regelmessig så det ikke blir for lange sprang. Og også viktig at trådene hele tiden ligger samme vei bak. Alt dette har med toving og resultatet der å gjøre. Skal man ikke tove, men bare ha en vanlig lue, kan jo de som er gode på maskesting, sy de på.

Diagrammet ligger ute
her


DSCN0465

Alt som ligger på bloggen her av mønstre og annet, er det copyright på, og kan ikke kopies eller legges ut andre steder. Men en link er fint. Samme hvis du lager masse for å selge de så vær vennlig å si hvor du har hentet mønster fra.
Stikkord:

4 kommentarer

malla

08.01.2008 kl.16:15

Kjempefin hue du hadde laga denne fekk eg lyst å prøve. Tusen takk for mønster

Elin.71

10.01.2008 kl.02:17

Kjempe stilige luer du har laget :D

saga

12.01.2008 kl.12:08

Wow, utrolig stilig lue!! Var inne på hjemmesiden din også og så på den skjønne pusen i skuffen.Ha en god helg!Saga.

Mariel

05.12.2008 kl.15:13

hmmm lurer på om nille har lurt meg, hehe, strikka lua å tovde på 40, og den ble LITEN.... men etter mye strekking så tror jeg den vil passe... hehe, men den ble kul!!!!!!

Skriv en ny kommentar

Trulte H

Trulte H

54, Eidskog

Jeg er en nevrotisk grinete middelaldrende dame som heter Jorun men blir kalt Trulte. Jeg er en ordentlig surpomp i tillegg er jeg ensporet, trangsynt, og en smule dyslektisk. Har stort sett alltid et håndarbeide i fanget...Har blogget mer eller mindre uregelmessig siden sept 2001 under navnet: Grynt fra Gyngestolen. Nå har jeg byttet navn på bloggen til: HUSKESTUA samme som på Instagram. Det hender også at Frode M våger seg inn her for å si noe om Fotball eller vise fram det han lager...

bloglovin

Instagram
Bloggurat

Kategorier

Arkiv

Blogglisten