Oppskrift på tova små nisser (felted gnome)

Har flytt denne til http://gratisoppskrifter.blogspot.com/2008/12/tova-smnisser.html
Alle oppskriftene min vil bli samlet der etterhvert for bloggen på blogg no, begynner å bli for full og tung og laste.

Her kommer oppskrifta på mine tova smånisser. De er enkle og raske og lage. Og man kan pynte de f.eksp med nålefilting på magen, sjerf . Ingen av mine nisser har skjegg. Men hvis man har lyst kan man jo sett på det.

Alle mine nisser er forskjellige så dette blir bare en grunnoppskrift eller en skriftlig beskrivelse avframgangsmåte n. Og nissen under her er "naken", den er klar for etterarbeide.

dscn0417

Raske nisser

Dette er en grunnoppskrift på nisser som er raske å lage. Vi har laget de som nissegutter/jenter Men ingen ting i veien for å sette skjegg på de. Vi har laget de i mange størrelser men framgangsmåten er den samme. (oppskrifta er til privat bruke, det er ikke lov å omsette nisser laget etter denne oppskrifta på messer osv uten å opplyse om hvem som har laget oppskrifta og hvor den er hentet fra. Ved gjengivelse av oppskrifta på hjemmesider, og andre steder skal det også opplyses om det samme. . Copyright Trultes Strikkesnakk. Spørsmål om oppskrifta kan mailes til meg på strikkesnakk krøllalfa gmail punktum com.


Framgangsmåte:
Garn: Østlandsgarn eller annet garn som kan toves i samme tykkelse. (IKKE superwash) Pinne nummer nummer 6.
Jeg legger opp mellom 21-26 masker, avhengig av hvor tykk mage nissen skal ha. Men igen ting i vein for at du legger opp å lager enda større nisse. Men husk at dette antallet som du legger opp skal fordobles på omgang 3.

Strikk 2 omganger glattstrikk.

3. strikk 1 maske, plukk opp 1 maske. Fortsett ut pinnen. (du har nå mellom 42-52 masker)

Strikk 8 til 20 omg glattstrekk, avhengig av hvor stor nisse du vil ha, og hvor mye garn
du har.

Nå skal de felles til hals/hode. Tell hvor mange masker du har på pinnen. Når du har felt over 3 omganger
skal halsen ha 21-26 masker. (avhengig av hvor mange du startet med.)

1 fellingsomgang fell 8 masker jevnt fordelt.
2 fellingsomgang fell 8 masker jevnt fordelt.
3 omgang resten av maskene slik at du sitter igjen med samme antall masker som du startet med masker.

Bytt til anskitsfarge og strikk 1 omganger glatt strikk.

På 2 omgang på ansiktet skal det legges ut. Strikk 1 maske, plukk opp en maske.

Strikk 2-3 omganger glatt strikk. (avhengig av hvor stort du vil ha under nesa. Jeg bruker 2 omg fordi jeg ikke bruker skjegg på mine.)

Nesa

Nesa strikkes i en maske, hvis ujevnt masketall, eller mellom to masker ved likt masketall. Jeg har fellinger i iden, så nesa strikkes midt foran i fronten av nissen, ikke slik som på mange andre hvor man strikker nesa i midtmasken på arbeidet.
Nesa: strikk 9 masker i en maske, ved å ta vekselsvis forand og bak tråden. Strikk 3 omganger glattstrikk
over disse 9 maskene. Felle deretter på arbeidetsrettside slik: 1 maske av to sammen, dra den første masken over, tils 3 ganger
Du har nå tre masker på pinnen, fell også med 1 m løs av to sammen, dra den løse masken over.

Strikk videre ut omgangen. Strikk 2 omganger glatt strikk til. Her kan også ansiktet forlenges hvis det ønskes med
flere omganger.

Lua

Lua er strikket i rillestrikk også kanten. Jeg feller 1 maske på hver side av side maskene, dvs 4 masker mindre pr fellingsomgang.

Luene blir veldig forskjellig fra gang til gang, men som hovedregel feller jeg hver 4 omgang til det er ca 6-8 masker igjen,
da strikker jeg 8 omganger før jeg feller en maske i hver siden, osv til jeg har to masker igjen på pinnen. Da strikker jeg 2-4 omganger før jeg trekker tråden igjenom. Jeg har lang tråd, for med denne tråden syr jeg lua sammen i den ene siden. Jeg syr fra retten fordi det blir borti i tovinga.

Kanten på lua.:
I nederste rille på lua, plukker jeg opp masker og strikker 3 omg før jeg feller av. Grunn til dette er at da ser det ikke ut som lua vokser ut av hodet på nissen.

Da er det bare å stramme til tråder på innsiden, og se at det ikke er kjempehull. Hvis det er kjempehull nester jeg med litt ved hullene før toving.

Dusk: Lag den dusken du kan, eller bruk nissen uten dusk.

Toving: Vi tover på 40 grader vanlig kort vask med Milo, og med et putevar i maskina.

Etter arbeid. Strekk nissene godt, og sett de til tørk. Vi fyller med vatt, men også ris fungerer godt.

Øyer og filtplate blir limt på helt til slutt. Vi pynter nissene med skjerf og nålefilting. Hvis de skal ha hår syes det på med teppesting eller hekles inn før man fyller og monterer. Håret blir håndtovet, da vi syns det blir for sammenfilteret i maskina.

Her er bilde av noen flere strikket etter samme grunnoppskrift. Bl.a en "janusnisse"


DSCN0404

poolnisse


DSCN0402
Liverpool og ManU nissen er en "janusnisse" fordi et par vi kjenner holder med hvert sitt lag, men de får bare en nisse til jul,. Og det løste vi på denne måten.
DSCN0388
Stikkord:

3 kommentarer

Lise

17.12.2007 kl.13:59

Så flotte nisser. Det er så greit med slike enkle grunnoppskrifter, da kan man variere dessto mere! :-)Ha en gledelig jul!Lise

frøken ij

18.12.2007 kl.11:56

søte supporternisser du har lagd. :)

Britt

07.01.2008 kl.20:32

Hei.Bare må inn å kommentere den her supre nissen din, jeg sniker oppskriften av deg og strikker den i gave til min tanteunge som er fotballfrelst.Dere har forresten mye fint her inne.Mvh Britt

Skriv en ny kommentar

Trulte H

Trulte H

54, Eidskog

Jeg er en nevrotisk grinete middelaldrende dame som heter Jorun men blir kalt Trulte. Jeg er en ordentlig surpomp i tillegg er jeg ensporet, trangsynt, og en smule dyslektisk. Har stort sett alltid et håndarbeide i fanget...Har blogget mer eller mindre uregelmessig siden sept 2001 under navnet: Grynt fra Gyngestolen. Nå har jeg byttet navn på bloggen til: HUSKESTUA samme som på Instagram. Det hender også at Frode M våger seg inn her for å si noe om Fotball eller vise fram det han lager...

bloglovin

Instagram
Bloggurat

Kategorier

Arkiv

Blogglisten