Litt om hardangersøm,

gammelt innlegg som er redigert litt og lagt ut på nytt.

Jeg er ikke noen spesialist på emnet, men tar sjansen å skriver litt om det allikevel fordi jeg ser at flere på diverse forum beundrer hardangersøm, men tør ikke prøve.

I sin opprinnelige form er hardangersøm hvit geometrisk søm som oftest med hullsøm på hvit lin. Brukt til festplagg, og også alterduker. Jeg selv har aldri sydd på lin, men jeg sverger til hvitt på hvitt i det meste jeg gjør av hardangersøm. Selv om det ikke virker slik av det jeg har lagt ut her.

Hvis man ser på gamle mønstre for hardangersøm er de ofte veldig forskjellig fra i dagens mønstre. Selvfølgelig er noen av de nye mønstrene bygget på gamle mønstre og tradisjoner. Men ikke alle. Leste i et Burda special i 80-årene at i middelhavslandene, og da særlig Portugal (tror jeg det var etter husken) har gamle broderier og mønstre som er veldig lik hardangersømmen. 

? kan dette skyldes klippfisken tro ?

Og i spesielt Burda sine hefter om hardangersøm er mye av det som de omtaler som hardanger ikke ekte hardangersøm etter norske tradisjoner. Jeg har aldri sydd noe av dette så det er vanskelig å illustrere det for deg med bilder. Men kan prøve å forklare med ord. Den er som oftest ikke geometrisk, mye buer og merkelige fasonger, og de bruker mange flere stingtyper enn i den tradisjonelle hardangersømmen som består av følgene sting: Klostersting, plattsøm og tungesting. Disse syes med det tykkeste garnet ? perlegarn nr. 5 ? Så er det vestmannarenning enkel eller dobbel,  og austmannarenning  - disse syr jeg som oftest med nr 8, men de fleste syr nok denne med nr 5. Jeg bruker nemlig tre forskjellige trådtykkelser av perlegarnet når jeg syr hardanger, de fleste bruker kun 5 og 8. Dronningsting varier det hva jeg syr det med, litt avhengig av hvor det skal plasseres på borderiet. Og de siste stingene er enkle stolpesting eller med slyng og eller med picot og spindelvevfylling. Disse siste syr jeg med nr 12, dette er veldig tynt men jeg syns det blir penest, men her bruker nok de fleste nr 8 for å bli fort ferdig og fordi i de fleste bøker/hefter av nyere dato står det bruk perlegarn nr 5 og nr 8. Det er bare gamle damer som meg som fortsatt bruker 12?n.. Jeg har prøvd forskjellig oppigjennom årene jeg også men venner alltid tilbake til 12?n.. Det finnes selvfølgelig flere andre typer fyllinger enn de jeg har nevnt her og noen få andre stingtyper kan også forekomme, men i alle hardangeroppskrifter er framgangsmåten på slike ?slengere?  veldig godt beskrevet.


Disse uthevede stingtypene er basisen i all typisk hardangersøm. Mange vil nok savne maltekors, fluesting og madeirastjerne. Den siste er det samme som dronningsting, og madeirastjerne blir mye brukt i utenlandske oppskrifter på det som de ofte feilaktig kaller hardangersøm. Men for all del mye av det er veldig pent, og det er ikke store forskjeller mellom ekte hardanger og den hvitsømmen som kommer fra middelhavslandene. (huff fant ikke det bladet som fortalte hvilke land det var)

Skal man sy hardanger for første gang vil jeg anbefale å kjøpe Lær deg Hardangersøm av Lillill Thuve på Mortensens forlag. Jeg syns bok nummer en er best, vet ikke om den er i handelen lenger. Den har ISBN 82-527-1022-0 og er såkalt heftet og kostet ikke skjorta da jeg kjøpte den. 116054-32På side 28 og 29 er det en flott liten duk og løper som er veldig grei for nybegynnere å starte med. (den er vel ikke egentlig ekte hardanger, men la gå. ) Vet at hun har utgitt en senere også, men den har jeg ikke her nå. Jeg har derimot flere andre bøker/hefter av henne om hardanger søm her, og i de fleste bøkene/heftene har hun en eller flere oppskrifter som passer for nybegynnere. Det er viktig som nybegynner at man begynner med en brikke/løper som ikke har for mye klipping. Mye klipping ser pent ut, men det er stolpestingene, og alt dillet rundt hullene som tar tid i hardangersøm. Da er det bedre å ta en med lite klipping, og bli fort ferdig og være fornøyd. Så kan man prøve seg på et større arbeid.


Men en ting som jeg og mange med meg mener er veldig viktig når du syr hardangersøm, er at du venter med å klippe til du kun har igjen stolpestingene. Hvis du har sydd feil så oppdager du det som regel når du kommer i et hjørne eller ved en renning. Og hvis du klipper etter hvert kan du være så uheldig at broderiet kan rakne for deg. Kanskje ikke med engang men etter en vask eller to.

Hvis man syr med tungekant,  116054-33 slik jeg har gjort på denne brikken her så vil jeg anbefale og sy støttesting under stolpestingene. Jeg vet ikke om det står i alle bøker/hefter om hardangersøm, men jeg leste om tipset i et Burda hefte på 80 tallet. Dette for å være helt sikker på at det ikke rakner senere. (en tipset meg også om å bruke tekstil-lim under, men det har jeg ikke prøvd enda.)


Jeg vil anbefale alle å prøve, hardangersøm er faktisk noe av det ekleste du kan brodere. Fort går det også, bare husk å kjøp saks som er til hardangerbroderi. En vanlig broderisaks er ikke god å klippe hardanger med.
Lykke til.

Stikkord:

9 kommentarer

Gøril Steinseth

29.10.2007 kl.21:53

Hei .
Jeg lurer på hva som er støttesting under stolpe stingene. jeg har ikke brodert hardangersøm så lenge men har opplevd flere feil klipp. Har dere noe oversikt over hvir jeg kan få kjøpt garn
. jeg bor 2,5 mil nord for oslo med hilsen Gøril

Miss Marple i Gyngestolen

30.10.2007 kl.08:54

Jeg leste om det i et burda hefte, og støttesting er små sting som du syr på kanten, der du skal ha tungestingene.

Garn får du kjøpt i alle brodeributikker. Men gå inn på www.trulte.com, der har du flere muligheter for å sende meg mail og pm eller meld deg inn i meld deg inn i hobbyforum eller hobbyboden så får du mer hjelp fra mange hyggelige damer.

Astrid Irene Kallevik

22.03.2009 kl.12:12

Støttesting: Dukene med tunger rundt kanten har jeg alltid forsterket med å sy en symaskinsøm oppå knapphullstingene FØR jeg klipper ut duken. De eldste brikkene er ca. 45 år nå, og ingen duker er raknet i kanten. Ingen har lagt merke til at jeg har forsterket kantene på den måten.

Trulte H

22.03.2009 kl.12:40

Det var smart Astrid Irene. Jeg har alltid sydd de før, og det har den eldste duken er vel en 20 år tenker. Men neste gang skal jeg prøve å sy på den måten du har gjort.

Eli Rusdal

27.12.2012 kl.15:50

Hei,

Jeg har fått i oppdrag å kopiere et gammelt forkle i hardangersøm. Har sydd en god del duker og løpere tidligere. Synes jeg får dette prosjektet fint til. Kun noen få stolpesting står igjen. På ene siden, midt i raden av stolpesting er det en liten "knute" eller lignende. Kan du beskrive hvordan jeg gjør dette? På forhånd tusen takk for hjelpen.

Eli Rusdal

Trulte H

27.12.2012 kl.16:02

Eli Rusdal: Tror at du finner ut av det hvis du leser litt i denne boka på http://www.nb.no/nbsok/nb/5554ae0555c23d7971466185a8f4f152?index=0#3

Trulte H

28.05.2015 kl.14:07

Det spøker på bloggen min tror jeg...eller så er det mange som leser gamle innlegg uten å kommentere. Tror kanskje det er dette innlegget som mange ser på. Hadde vært koselig om dere legger igjen et lite ord selv om innlegget er gammelt.

Benedicte

21.07.2015 kl.20:43

Hei. Takk for en fin veiledning til Hardangersøm. Jeg har akkurat fullført mitt første arbeid, en forklebord til barnebunad. Mye jobb, men ikke så vanskelig som jeg først hadde trodd. Grunnen til at du opplever stor trafikk på bloggen kan nok være at det er vanskelig å få tak på bøker om Hardangersøm hos bokhandelen. Jeg var innom fire bokhandlere uten hell, de kunne heller ikke bestille fra sentrallageret for alle bøker var utgått. Det finnes dessverre ikke mange trinn for trinn oppskrifter på nett heller. Så man er nesten avhengig av at man kjenner noen som kan lære fra seg. Fortsatt god sommer!

Trulte H

15.08.2015 kl.11:23

Benedicte: Tusen takk for at du la inn en kommentar. Har tenkt at det kanskje var dette innlegget og noen av strikketeknikk innleggene som ble googlet. :)

Skriv en ny kommentar

Trulte H

Trulte H

54, Eidskog

Jeg er en nevrotisk grinete middelaldrende dame som heter Jorun men blir kalt Trulte. Jeg er en ordentlig surpomp i tillegg er jeg ensporet, trangsynt, og en smule dyslektisk. Har stort sett alltid et håndarbeide i fanget...Har blogget mer eller mindre uregelmessig siden sept 2001 under navnet: Grynt fra Gyngestolen. Nå har jeg byttet navn på bloggen til: HUSKESTUA samme som på Instagram. Det hender også at Frode M våger seg inn her for å si noe om Fotball eller vise fram det han lager...

bloglovin

Instagram
Bloggurat

Kategorier

Arkiv

Blogglisten